5. Tarta z truskawkami
składniki:
Spód:
200 g mąki,
2 - 3 łyżki cukru pudru,
100 g zimnego masła,
1 jajko.
Masa:
500 g serka mascarpone,
2 jajka,
1/2 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
1 kg truskawek,
galaretka truskawkowa.
przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tarte. Rozwałkowanym ciastem wyłóż dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor. Cukier puder utrzyj z żółtkami, dodaj cukier waniliowy, a potem serek. Białka ubijaj na pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż na upieczony spód. Na wierzchu rozłóż truskawki. Galaretkę przygotuj z nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Schłódź w lodówce, gdy zacznie tężeć polej tartę.