1. Sernik na zimno z truskawkami
składniki:
herbatniki
4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych (typu "Danio" lub innych wedle uznania)
szklanka śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
galaretka truskawkowa
truskawki
przygotowanie:
Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Masę serową wylać na herbatniki, włożyć do lodówki.
Galaretkę wsypać do gorącej wody (w odrobinę mniejszej ilości, niż podano na opakowaniu) i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia (nie gotować), następnie odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. Gdy sernik lekko stężeje ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
Gotowe!