Ekstrakt migdałowy
Do produkcji ekstraktu migdałowego użyj słodkich migdałów.
Potrzebujesz: 12 migdałów, pół litra alkoholu 40 %. Najlepiej użyć migdałów obranych ze skórki, aby ekstrakt nie nabrał goryczy. Posiekaj migdały i zalej je alkoholem w szklanym słoju. Pamiętaj, że im większe naczynie wybierzesz, tym większą zapewnisz powierzchnię kontaktu migdałów z alkoholem. To z kolei ułatwi ekstrakcję smaku i zapewni mocniejszy aromat ekstraktu.
Potrzebujesz: 12 migdałów, pół litra alkoholu 40 %. Najlepiej użyć migdałów obranych ze skórki, aby ekstrakt nie nabrał goryczy. Posiekaj migdały i zalej je alkoholem w szklanym słoju. Pamiętaj, że im większe naczynie wybierzesz, tym większą zapewnisz powierzchnię kontaktu migdałów z alkoholem. To z kolei ułatwi ekstrakcję smaku i zapewni mocniejszy aromat ekstraktu.
Pozostaw mieszankę, aby spokojnie mogła dojrzeć na 2 - 3 miesiące, codziennie delikatnie wstrząsając słojem. Po tym czasie przecedź ekstrakt i przelej do pojemnika z ciemnego szkła. Własnoręcznie zrobiony eliksir migdałowy, będzie miał zdecydowanie słabszy smak niż specyfik kupowany w sklepie który jest chemicznym odpowiednikiem lub został pozyskiwany z niebezpiecznych gorzkich migdałów.
Dlatego za pierwszym razem zrób mniejszą partię i sprawdź, czy zapach i smak w pełni ci odpowiadają. Pamiętaj, aby przed wlaniem ekstraktów do buteleczek dokładnie je oczyścić, gdyż nawet niewielka pozostałość jakiegokolwiek smaku może zniszczyć twoją pracę.