Ekstrakt waniliowy
Użyj 55 g wanilii w strączkach i pół litra wódki na każde pół litra ekstraktu.
Strączki natnij do ½ głębokości i umieść w szklanym pojemniczku. Nie musisz wyskrobywać ziaren. Samo nacięcie da ten sam efekt, a będziesz mieć o wiele mniej pracy. Zalej nacięte laski wanilii wódką dobrej jakości. Odłóż mieszankę w ciemne miejsce i pozostaw na około miesiąc, codziennie wstrząsając delikatnie butelką.
Po tym czasie odstaw ekstrakt aby dojrzał (około 2 - 3 miesięcy). Im dłużej pozostanie dojrzewając, tym większy uzyska aromat i smak. Następnie weź czystą gazę lub filtr do kawy i przecedź gotowy ekstrakt.
Przelej go do butelki z ciemnego szkła i gotowe. Jeżeli twój ekstrakt na mocny smak, możesz rozcieńczyć go delikatnie dodatkową porcją alkoholu. Możesz spróbować ponownie zalać laski wanilii. Smak zamknięty w środku powinien wystarczyć na dodatkową porcję ekstraktu. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami alkoholu. Spróbuj ekstraktu z wykorzystaniem rumu, koniaku czy brandy.