Malinowe tiramisu
Składniki: 6 dużych żółtek, 6 łyżek cukru, 500 g mascarpone, 1,5 szklanki mocnej kawy, kilka łyżek likieru amaretto, opakowanie podłużnych biszkoptów, ok. 400 g malin, 2-3 łyżki kakao.
Przygotowanie: żółtka utrzyj z cukrem na puch. Następnie ciągle miksując dodawaj po łyżce mascarpone. Kawę wymieszaj z likierem. Biszkopty połam na kawałki. Warstwą biszkoptów wyłóż 4 dość wysokie pucharki. Dobrze skrop mieszaniną kawy i likieru. Przykryj połową serowej masy. Na masie rozłóż po kilka malin. Przykryj kolejną warstwą biszkoptów i skrop je kawą z likierem. Na biszkoptach rozłóż resztę serowej masy. Wierzch wyrównaj. Posyp kakao. Udekoruj pozostałymi malinami. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki.
Nasza rada: część malin możesz zmiksować i taki przecier dodać do środka deseru zamiast owoców w całości.