Clafoutis z malinami
Składniki: 500 g malin, 4 łyżki mąki, 8 łyżek brązowego cukru, szczypta soli, 3 jajka, 2/3 szklanki mleka, masło do formy, cukier puder do posypania
Przygotowanie: maliny opłucz i dobrze osącz. W misce wymieszaj mąkę, brązowy cukier i sól. Jedno jajko rozbij, rozdziel białko i żółko. Żółtko roztrzep z pozostałymi jajkami i mlekiem. Połącz z suchymi składnikami. Całość odstaw na 15 minut. Z białka ubij pianę. Dodaj do pozostałego ciasta. Delikatnie wymieszaj. Żaroodporną formę wysmaruj masłem. Wsyp maliny i polej je ciastem. Piecz ok. 45 w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Ciepłe clafoutis posyp cukrem pudrem. Podawaj na gorąco lub zimno.