Podwójnie czekoladowa tarta z malinami
Składniki na ciasto: 1, 5 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 160 g masła, duża szczypta soli, tłuszcz do formy.
Krem i dekoracja: po tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady, 80 g cukru, 100 g masła, 200 ml kremówki, 3 żółtka, 2-3 łyżki likieru pomarańczowego, ok. 500 g malin.
Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieć. Ciasto uformuj w kulę. Zawiń w spożywczą folię. Wstaw na 30 minut do lodówki. Ciastem wylep następnie posmarowaną tłuszczem podłużną formę do tarty (może być też okrągła). Ponakłuwaj ją widelcem. Na wierzch nałóż papier do pieczenia i wsyp ok. szklanki suchej fasoli lub grochu. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie usuń groch lub fasolę i zdejmij papier. Piecz jeszcze ciasto ok. 15 minut (aby ciasto się zbytnio nie przypiekło, możesz przykryć je folią aluminiową). Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
Czekoladę połam i włóż do rondelka. Dodaj cukier i masło. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw z ognia. Wlej kremówkę i dodaj żółtka. Mieszaj cały czas, aż powstanie gładka masa. Wstaw ją na 30 minut do lodówki. Połowę malin zmiksuj. Przecier rozsmaruj na cieście. Zmiksuj czekoladową masę i też wyłóż ją na cieście. Udekoruj pozostałymi malinami. Całość wstaw jeszcze na jakiś czas do lodówki.