Migdały, są również źródłem cennych składników mineralnych, takich jak wapń, cynk, fosfor i magnez. Dzięki nim masło migdałowe wpływa na prawidłową pracę serca, mięśni, nerek oraz mózgu. Cynk zapewnia zdrowy wygląd i optymalną kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawartość magnezu oraz witamin z grupy B w migdałach przyczynia się do wspomagania pracy układu nerwowego, co skutkuje polepszeniem zdolności poznawczych, takich jak pamięć, koncentracja oraz uwaga. Ponadto, związki te wykazują właściwości antydepresyjne oraz zapobiegają wyczerpaniu psychicznemu. Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy kości oraz uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Jego optymalna ilość w diecie chroni m.in. przed rozwojem osteoporozy i krzywicy.
- Odżywianie
0 komentarzy
Masło migdałowe – jakie posiada właściwości? Przepis na domowe masło z migdałów!
Brak komentarzy dla tego artykułu.