Przygotowanie:
1. Całość rozpoczynamy od przygotowania bulionu.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i siekamy.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem.
4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu skarmelizowania cebuli na średnim ogniu o. 30-40 min.
5. Do garnka wlewamy białe wytrawne wino i dokładnie mieszamy zeskrobując z dna garnka przypieczoną cebulę.
6. Po ok. 3-4 min zalewamy całość 1,5 l przygotowanego bulionu.
7. Zupę przykrywamy i na wolnym ogniu niech się gotuje z 30 min, my w tym czasie zrobimy grzanki.
8. Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą imbiru, gałki muszkatołowej i kuminu.
9. Jeżeli zupa nie nabierze ciemnego koloru można 1 łyżeczkę cukru skarmelizować na patelni i dodać do całości.
10. Dokładnie mieszamy, dolewamy kieliszek brandy i po ok 2-3 min można nalewać zupę do miseczek.
11. Do zupy wkładamy przypieczone i przyrumienione grzanki i delektujemy się smakiem.
Grzanki:
1. Bagietkę kroimy na kawałki
2. Masło musi być miękkie i mieszamy je z natką pietruszki i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Kromki smarujemy przygotowanym masłem i posypujemy startym serem.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wsadzamy do niego gotowe grzanki na ok 10 min, aż ser się zarumieni.