Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy zimną wodę.
2. Porcje rosołowe oraz szyję z indyka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą.
3. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na jej powierzchni pojawią się tzw. szumowiny. W tym momencie zmniejszamy ogień tak, aby wywar delikatnie tylko bulgotał.
4. Przy pomocy małego sitka zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy.
5. Do wywaru dodajemy włoszczyznę - 2 marchewki, kawałek selera, korzeń pietruszki i kawałek pora.
6. Po dodaniu warzyw dodajemy przyprawy. Cebulę możemy trochę przypalić nad ogniem i następnie dodać do zupy.
7. Musimy kontrolować temperaturę, aby rosół delikatnie tylko bulgotał.
8. Aby rosół był smaczny, musi się długo gotować. Ja gotowałem ok 3-4 godzin.
9. Po tym czasie całość przelewamy przez sitko do mniejszego garnka. Ugotowaną marchewkę kroimy na kawałeczki.
10. Gotujemy ulubiony makaron, kładziemy na talerz, posypujemy marchewką i pietruszką zieloną.
11. Smakujemy rosół i doprawiamy do smaku. Jeżeli jest już smaczny, wlewamy do makaronu i zajadamy.