Niestety, ze względu na globalne ocieplenie i inne negatywne czynniki, niektóre produkty spożywcze są na skraju wyginięcia. Na przykład:
- Niektóre rodzaje jabłek, które potrzebują zimniejszych zim.
- Awokado, ze względu na fakt, że ich uprawa jest nieopłacalna. Do uprawy 1 funta tego owocu (ok 0,5 kilo) potrzeba 130 galonów wody (prawie 500 litrów!).
- Banany dotknęła epidemia grzybów, a drzewa bananowe szybko zaczęły umierać.
- Miód. W ostatnich latach liczba kolonii pszczół znacznie się zmniejszyła. Powodem są roztocza z Azji (przyprowadzone 30 lat temu), pestycydy i złe odżywianie pszczół.
- Czekolada. Jak stwierdzili naukowcy, jakość ziaren kakaowych pogorszyła się znacząco w ostatnich dziesięcioleciach, a tym samym plony zostały zmniejszone o połowę.