Przygotowanie:
Ciasteczka mieszamy z cukrem i stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, by masło połączyło się z ciastkami i taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy energicznie aby całkowicie się rozpuściła. Żelatynę odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (należy zdjąć ją z garnka z wodą jak tylko osiągnie płynna konsystencję aby ponownie się nie zbryliła) i odstawiamy aby troszkę przestygła. Ser miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy czekoladę i żelatynę. Kiedy konsystencja jest jednolita, obroty miksera zmniejszamy na minimum i dodajemy ubitą śmietanę. Do gotowej masy serowo śmietanowej dodajemy owoce i delikatnie mieszamy dużą łyżką. Jeśli owoce puszczą sok, to przed dodaniem ich do sera należy je wyłożyć na ręcznik papierowy, aby nie zafarbowały sera i by sernik ładnie się prezentował. Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!