Wykonanie:
Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 12 h lub najlepiej na całą noc.
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Biszkopt:
Dodajemy po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Żółtka w miseczce również chwilę ubijamy. Żółtka, i przesiane składniki dodajemy do białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą wykałaczki.
Masa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, budyń, kakao i mąki. Dokładnie rozmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Studzimy.
Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu.
Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml). Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Masę budyniową przekładamy na biszkopt i równamy powierzchnię. Na wierzchu układamy śliwki.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.Polewa:
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej i gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie mieszamy ją z przygotowaną polewą czekoladową. Tężejącą polewę wylewamy na krem ze śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje. Najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Smacznego :)