Opis wykonania :
1.Bakalie mieszamy ze sobą, dodajemy wanilię i zalewamy rumem. Odstawiamy na noc by się zmacerowały.
2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy jajka, masło dokładnie mieszamy następnie dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny.
3. Po dwóch godzinach dodajemy mieszankę bakali dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny.
4. Masę marcepanowa zagniatamy z cukrem pudrem, bakaliami i otarta skórką i sokiem z limonki. Formujemy długi wałek.
5. Ciasto drożdżowe wałkujemy na okrąg przy brzegu układamy wałek z marcepanu. Ciasto zwijamy luźno jak strudel, jednak zostawiamy 2-3 cm od brzegu ciasta.
6. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C, następnie zmniejszamy do 160 C i wkładamy ciasto pieczemy ok. 45 minut. ciasto wyjmujemy smarujemy masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.
1.Bakalie mieszamy ze sobą, dodajemy wanilię i zalewamy rumem. Odstawiamy na noc by się zmacerowały.
2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy jajka, masło dokładnie mieszamy następnie dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny.
3. Po dwóch godzinach dodajemy mieszankę bakali dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny.
4. Masę marcepanowa zagniatamy z cukrem pudrem, bakaliami i otarta skórką i sokiem z limonki. Formujemy długi wałek.
5. Ciasto drożdżowe wałkujemy na okrąg przy brzegu układamy wałek z marcepanu. Ciasto zwijamy luźno jak strudel, jednak zostawiamy 2-3 cm od brzegu ciasta.
6. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C, następnie zmniejszamy do 160 C i wkładamy ciasto pieczemy ok. 45 minut. ciasto wyjmujemy smarujemy masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.