Wykonanie:
Ciasto:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmieszać z kakaem i wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie oba cukry utrzeć z roztopionym i ostudzonym masłem, wbić jajka.
Do osobnej miski przesiać mąkę, połączyć z proszkiem i sodą, dodać do reszty masy, wymieszać.
Całość połączyć z ostudzoną masą kakaową i mlekiem kokosowym. Ciasto będzie nieco rzadkie, ale nie należy się tym przejmować.
Piekłam w formie o średnicy 26 cm, w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przeciąć na pół.
Krem:
Ubić schłodzoną kremówkę, dodać mascarpone. Ostrożnie dosypać cukier i wiórki, wlać likier.
Ciasto przełożyć kremem, następnie marmoladą.
Polewa:
W kąpieli parowej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę kokosową, wymieszać. Ciepłą polewą udekorować ciasto.
- Przepisy
1 komentarz
Czekoladowa pokusa, ciasto dla duszy [PRZEPIS]
KOMENTARZE (1):
- marta88 poniedziałek, 23 luty 2015 o 16:05 0 0 W wykonaniu ciasta podana jest soda, jednak w składzie ciasta nie ma jej napisanej. Czy nastąpiła gdzieś pomyłka ?