Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania syropu z granatu. ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut.
Na dużej patelni podgrzewamy olej kokosowy lub masło i podsmażamy cebulkę około 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy papryki, bakłażan, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
Dodajemy orzechy włoskie, migdały, czosnek, kurkumę, sól, pieprz, cynamon i skórkę z limonki. Mieszamy i smażymy chwilę.
Dolewamy bulion z kurczaka, miód i syrop z granatu (najpierw dodaj tylko połowę przygotowanej porcji i spróbuj potrawę, zanim dodasz więcej. ) Zamieszaj i gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.
Danie jest gotowe, jeśli sos się zredukuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, jeśli jest mało wyraziste, lub dolej więcej syropu z granatu.
Podajemy najlepiej z ryżem i koniecznie posyp czerwoną cebulką oraz granatem. Tak jak na zdjęciu.