Porcji: 3
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego/masła
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
3 filety z kurczaka, pokrojonego w mniejszą kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
skórki z limonki
500 ml bulionu z kurczaka (użyłam bulion z kurczaka, z knorra, w żelu)
2 łyżki miodu
1/4 szklanki syropu z owocu granatu (nie miałam gotowego syropu, więc z ziarenka z połowy granatu gotowałam w rondelku z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Gotowałam do momentu zgęstnienia, około kilku minut)
1 owoc granatu, do posypania dania
1 mała czerwona cebula, poszatkowana w piórka, do posypania dania
świeża pietruszka do dekoracji