Wykonanie:
Biszkopt (forma24x35cm):
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do piany dodajemy partiami cukier
nie przerywając miksowania dodajemy żółtko po żółtku
na koniec wsypujemy przesiane obie mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180˚C
gotowy biszkopt zostawiamy w formie ,aż do całkowitego ostudzenia
Karmelizowany słonecznik:
w małym garnku rozpuszczamy masło i cukier, następnie dodajemy mleko oraz słonecznik, całość gotujemy około 15 minut, na średnim ogniu, uważając żeby masa się przypaliła
blaszkę w której piekł się biszkopt lub podobną wykładamy papierem do pieczenia , na którym rozsmarowujemy masę słonecznikową, wierzch wyrównujemy szpatułką
pieczemy 10-15 minut do zezłocenia słonecznika , uważając przy tym aby się nie przypalił
gotowy słonecznik, studzimy a następnie kruszymy na drobno, odstawiamy
Krem maślano-kajmakowy:
miękkie masło ucieramy do białości na puszystą masę do którego łyżka po łyżce dodajemy kajmak, następnie dodajemy wódkę i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy
na koniec do kremu dodajemy ⅔ wcześniej przygotowanego karmelizowanego słonecznika, mieszamy
Krem kakaowo-śmietanowy:
zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder, kakao oraz cienkim strumieniem wlewamy letnią żelatynę, całość miksujemy dokładnie ale krótko
Wykonanie:
zimny biszkopt przekrawamy na pół,
jeden blat kładziemy na paterze (desce) i nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową) i smarujemy go kremem śmietanowym,
wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem
ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce
jakieś 20-30 minut przed podaniem, ciasto wyjmujemy ,ułatwi to krojenie.