Składniki:
Biszkopt czekoladowy (24x35cm):
6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Karmelizowany słonecznik:
50g masła
½ szklanki cukru (dałam brązowy)
4 łyżki mleka
300g łuskanego słonecznika
Krem maślano-kajmakowy:
250g miękkiego masła
400g (puszka) kajmaku
⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej)
1 mały kieliszek wódki
Krem kakaowo-śmietanowy:
500g śmietanki kremówki
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny które rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody
Do nasączenia:
1 szklanka zaparzonej kawy