Ciecierzyca z warzywami:
200 gr suchej ciecierzycy namoczonej przez noc, lub 400 gr. ciecierzycy z puszki, osączonej
1 czerwona papryka, obrana i pokrojona
1 cebula, obrana i pokrojona w drobne plasterki
1/2 papryczki chilli
150 gr młode liści szpinaku, umyte i osuszone
2 łyżki soku z cytryny
duża garść listków kolendry
sól, pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo: można dodać pokruszonego sera feta
Suchą ciecierzycę namoczoną i napecznietą przez noc zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dolewając w trakcie gotowania wodę ok. 1 1/2 godziny do miekkosci. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy na sito do odsączenia.
Rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu ok. 6 min. Dodajemy papryczkę chilli i smażymy przez następną minutę. Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną i mieszając dusimy warzywa następne 5-6 min. W następnej kolejności dodajemy ciecierzycę, polewamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, az składniki dobrze się połączą, a ciecierzyca dokładnie się nagrzeje. Wyłączamy palnik i dodajemy liście młodego szpinaku. Szpinak pod wpływem ciepła zmięknie. Odstawiamy danie na pare minut.
Wykładamy na talerz porcje potrawy z ciecierzycy, posypujemy kolendrą, obok kładziemy mielone kotleciki.