Składniki:
450 gr świeżego filetu z dorsza bez skóry i ości lub innej morskiej ryby
1 mała czerwona cebula
1 jajko rozdzielone na zółtko i białko
drobno pokrojona natka pietruszki
50 gr sera Parmigiano startego
skorka z cytryny ( można pominąć )
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól, pieprz do smaku
150 gr zmielonych migdałów
Rybę kroimy na kawałki. Obieramy i kroimy cebule, siekamy pietruszkę. Do blendery lub maszynki do mielenia dodajemy cebule, pokrojone filety rybne. Przyprawiamy masę rybną dodając zółtko, tarty ser, natkę pietruszki, skórkę cytrynową, wędzoną paprykę, sól, pieprz. Dokładnie łączymy składniki. Ubijamy białko na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodajemy do masy, mieszając za pomocą szpatułki. Z masy formujemy okrągłe kotleciki jednakowej wielkości. Obtaczamy w panierce migdałowej. Wykładamy na desce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 20-25 min.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Rybę kroimy na kawałki. Obieramy i kroimy cebule, siekamy pietruszkę. Do blendery lub maszynki do mielenia dodajemy cebule, pokrojone filety rybne. Przyprawiamy masę rybną dodając zółtko, tarty ser, natkę pietruszki, skórkę cytrynową, wędzoną paprykę, sól, pieprz. Dokładnie łączymy składniki. Ubijamy białko na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodajemy do masy, mieszając za pomocą szpatułki. Z masy formujemy okrągłe kotleciki jednakowej wielkości. Obtaczamy w panierce migdałowej. Wykładamy na desce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 20-25 min.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.