Z pokrzywy możesz wykonać także odżywczą i pyszną zupę!
Składniki:
3 szklanki młodych listków pokrzywy
2 marchewki
4 ziemniaki
2 listki laurowe
mielone ziele angielskie
cebula
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
świeżo mielony pieprz
masło
śmietana do zabielenia
Przygotowanie:
Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego "pieczenia").
W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.