Polędwiczki solimy z obu stron. Przygotowujemy 3 miski: w jednej rozkłócamy jajko, w drugiej mieszamy mąkę z papryką słodką i ostrą, a w trzeciej rozkruszamy płatki kukurydziane. Polędwiczki najpierw maczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Polędwiczki przekładamy na blachę i pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Rukolę myjemy i rozkładamy na dużym półmisku. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a awokado w kostkę. Awokado sprawiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy papryką ostrą. Pomidorki i awokado układamy na rukoli. Oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i polewamy sałatę. Ketchup, majonez i paprykę mieszamy w osobnej miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię i mieszamy. Gdy polędwiczki będą gotowe, wykładamy je na półmisek. Podajemy z sosem. Smacznego!
Polędwiczki można zastąpić piersią z kurczaka. Wtedy pierś kroimy wzdłuż na pół i kolejno znów wzdłuż, aby powstały nam kawałki wielkością i grubością przypominające polędwiczki.