Wykonanie:
Ziemniaki i cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij na sitku z nadmiaru wody.
Do warzyw dodaj jajko, śmietanę, 3 łyżki mąki i przyprawy. Składniki wymieszaj dobrze za pomocą trzepaczki lub widelca.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wykładaj po łyżce ciasta i rozsmaruj na cienki placek. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. Placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotuj prosty dip. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z pozostałymi składnikami.
Placki podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Uwagi:
Jeżeli chcesz żeby placuszki dobrze zrumieniły się i chrupały, staraj się cienko rozsmarowywać ciasto na patelni i nie żałuj masła klarowanego. Gorące placki dobrze odsącz na ręczniku papierowym.
Mimo początkowego odciśnięcia papki warzywnej, w procesie produkcji placków cukinia puści jeszcze trochę wody. Jeżeli widzisz, że ciasto z czasem nabiera płynniejszej konsystencji, dodaj więcej mąki.