Wykonanie spodu:
Biszkopty pokruszyć, zmielić w malakserze.
Dodać smietanę, masło i kakao zmiksować.
Formę tortową o wymiarach 24 cm wysmarować masłem lub olejem.
Na spód formy wyłożyć masę biszkoptową, ugnieść szklanką.
Schłodzić w lodówce 20 minut.
Wykonanie masy serowej:
Smietanę lekko ubić, nie ubijać na sztywno.
Dodać cukier, ser i wanilię, zmiksować.
Zelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, wymieszać i pozostawić do niewielkiego przestudzenia.
Następnie dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Masę przelać na schłodzony spód biszkoptowy. wyrównać.
Schłodzić w lodówce na 3-4 godziny.
Wykonanie musu truskawkowego:
Truskawki z cukrem zmiksować w blenderze lub malaksarze.
Przetrzeć przez sito.
Dodać sok z cytryny i likier oraz rozpuszczoną żelatynę
Wymieszać i przelać na zastygnięty ser.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia musu, najlepiej na noc.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia, udekorować wierzch sernika oraz truskawkami i liskami mięty. Podawać deser schłodzony.