Przygotowanie
Kaszę gotujemy al dente w 2 szklankach osolonej wody.
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy cebulkę na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy ok 5-8 minut, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, 1 łyżeczką pieprzu, 1 łyżeczką ziół prowansalskich oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki. Dodajemy kaszę i mieszamy.
Całość podlewamy gorącym bulionem i dusimy do momentu wchłonięcia całej wody przez kaszę. Na koniec doprawiamy resztą przypraw, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 50 g parmezanu i mieszamy.
Paprykom odcinamy końcówki i nadziewamy. Pieczemy 20-30 minut w 200 st. C. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch kaszy parmezanem.