Wykonanie
Masło rozpuść i przestudź. Wszystkie rodzaje mąki przesiej z proszkiem. Dodaj siemię, drożdże, ksantan i cukier. Wymieszaj łyżką.
Do sypkiej mieszanki dodaj ok. 150 ml wody i powoli rozpocznij wyrabianie mikserem. Stopniowo dodawaj tłuszcz i pozostały płyn. Ciasto powinno być klejące i mokre. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki ziemniaczanej, jednak pamiętaj, że siemię sprawi, że ciasto podczas wyrastania pochłonie jeszcze trochę płynu.
Ciasto przełóż do delikatnie natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
Składniki na kruszonkę zagnieć ze sobą lub połącz pulsacyjnie w pojemniku blendera.
Wyrośnięte ciasto dokładnie przemieszaj. Dłonie dokładnie natłuść aby łatwiej było poradzić sobie z transportem ciasta. Przełóż je z miski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach C.
Uwagi
- Aby siemię spełniło swoje zadanie użyj ciepłej wody. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe nie lubi zbyt wysokich temperatur, dlatego płyn nie może być gorący.
- Jeżeli nie posiadasz lub nie chcesz używać gumy ksantan- pomiń. Będziesz potrzebować jednak mniej wody.
- Pamiętaj, że im luźniejsza będzie konsystencja ciasta, tym delikatniejsze i bardziej puszyste będzie po upieczeniu.
- Jeżeli będziesz mieć problem z przełożeniem ciasta na blaszkę, możesz dodać więcej mąki.
Smacznego!