Przygotowanie
Kurczaka kroimy w paseczki. Wrzucamy do miski i dodajemy olej sezamowy, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 2 łyżeczki papryki słodkiej i 0,5 papryki ostrej. Mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie warzywa (paprykę, marchewki, cebulę) kroimy w słupki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy 5-8 minut. Następnie przekładamy do miski.
Patelnię myjemy, wrzucamy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy marchewki, paprykę oraz bambus wraz z łyżeczką pasty curry. Smażymy około 5 minut. Potem dodajemy mięso i sos sojowy. Całość zalewamy bulionem.
Na koniec przygotowujemy mieszankę składającą się z wody, pasty curry oraz skrobi dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do mięsa mieszając dzięki temu nasz sos się zgęści. Gotujemy ok. 5 minut na samym końcu dodajemy kolendrę.
Danie podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Z podanych składników wychodzi 6 porcji.
Smacznego!