Wykonanie:
Chutney z cebuli: Na patelni rozgrzewamy cukier, aż się rozpuści, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy 1 minutę. Kolejno dodajemy ocet, sos worchester i ok 50 ml wody. Kiedy woda wyparuje próbujemy chutney. Jeśli cebula będzie lekko twarda to ponownie dodajemy wodę. Cebula w chutney'u musi być miękka. Taka ilość wystarczy na 2-3 burgery.
W misce łączymy dokładnie wołowinę, cebulę, przyprawy, jajko i sos worchester. Formujemy dwa burgery o średnicy większej niż bułka do hamburgerów (mięso podczas smażenia się skurczy). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z odrobiną oleju. Smażymy według uznania - jeśli chcemy średnio wysmażony burger to smażymy po 3 minuty z każdej strony, jeśli wysmażony to około 5 minut z każdej strony. Przekrojoną bułkę do hamburgerów podgrzewamy w piekarniku, aż będzie chrupiąca.
Teraz czas na złożenie burgerów:
Smarujemy bułki sosem, kładziemy kotleta, ser żółty, chutney z cebuli, sałatę, pomidora i ogórka, a na koniec przykrywamy drugą częścią bułki.
Podajemy burgera z klasycznymi frytkami lub frytkami z batatów.
Smacznego!