Wykonanie:
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski, cebuli w piórka, a pieczarek w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej masło, dorzucamy kurczaka i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dorzucamy pieczarki, cebulę oraz czubatą łyżkę mąki, mieszamy. Następnie dodajemy musztardę, śmietanę, i bulion. Doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 10 minut.
W tym czasie wyjmujemy naczynie żaroodporne - moje miało wymiary 30 x 25 cm. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół. Blat opruszamy mąką i rozwijmay na nim ciasto francuskie, lekko wałkujemy, a potem nacinamy kratki nożykiem. Jajko rozbełtujemy widelcem. Kiedy kurczak jest już gotowy, przekładamy wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego i przykrywamy nadzienie ciastem francuskim upychając je przy brzegach (tj. na zdjęciu). Z wierzchu smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni. Możemy podać z ulubionymi warzywami.
Smacznego!