Wykonanie:
Do garnka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i zalewamy je mlekiem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy owsiankę przez 5 minut i przykrywamy na 5-7 minut pokrywką. Do dużego garnka wkładamy mrożone owoce i stawiamy garnek na średnim ogniu. Podsmażamy owoce przez około 10 minut - owoce powinny się rozpaść. Pod koniec dodajemy cynamon i w razie potrzeby miód lub syrop klonowy, jeśli owoce są zbyt kwaśne. Do miseczki przekładamy owsiankę i dodajemy 2-3 łyżki owoców.
Komentarz: Taki mus owocowy można zrobić z większej ilości owoców i przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie. Będą świetnym dodatkiem do jogurtu z granolą lub jako baza pod smaczny kisiel.
Wykorzystałam całe opakowanie mrożonych owoców leśnych z porzeczkami (750g) i dosłodziłam 2 łyżkami syropu klonowego - jednak taki mus wychodzi dość kwaśny, jeśli wolicie słodkie musy owocowe dodajcie 4-5 łyżek miodu, syropu klonowego lub cukru (lub więcej ;) ).
Smacznego!