Wykonanie:
Ciasto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. W jednym naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Składniki suche mieszamy z mokrymi np. za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy przez 50-60 minut.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wybrzuszenie powstałe w wyniku rośnięcia ciasta ścinamy ostrym nożem. Ciasto dzielimy na 3 części.
Krem
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wybrzuszenie powstałe w wyniku rośnięcia ciasta ścinamy ostrym nożem. Ciasto dzielimy na 3 części.
Krem
Wszystkie składniki przekładamy do miski i krótko miksujemy mikserem lub blenderem. Z powstałego kremu odkładamy do miseczki 2 łyżki, pozostały w misie dzielimy na 2 równe części.
Banana obieramy i kroimy na plasterki, które następnie zanurzamy w soku z cytryny wyciśniętym np. do miseczki. Kawę zaparzamy i studzimy. Orzechy siekamy i mieszamy z pokruszonymi krakersami.
Wykonanie całości
Banana obieramy i kroimy na plasterki, które następnie zanurzamy w soku z cytryny wyciśniętym np. do miseczki. Kawę zaparzamy i studzimy. Orzechy siekamy i mieszamy z pokruszonymi krakersami.
Wykonanie całości
pierwszy blat
1/3 ponczu
2 łyżki dżemu
1/2 kremu
plasterki banana
drugi blat
1/3 ponczu
2 łyżki dżemu
1/2 kremu
plasterki banana
trzeci blat
1/3 ponczu
odłożone 2 łyżki kremu
orzechy wymieszane z krakersami
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na 8 godzin.
Smacznego :)
1/3 ponczu
2 łyżki dżemu
1/2 kremu
plasterki banana
drugi blat
1/3 ponczu
2 łyżki dżemu
1/2 kremu
plasterki banana
trzeci blat
1/3 ponczu
odłożone 2 łyżki kremu
orzechy wymieszane z krakersami
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na 8 godzin.
Smacznego :)