Przygotowanie
Cebulę i 2 papryczki chili kroimy w kostkę. Mięso umieszczamy w misce dodajemy pokrojoną cebulę, chili, 1,5 łyżki sezamu, 2 łyżeczki trawy cytrynowej, starty na tarce imbir, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól oraz pieprz i wszytko dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kuleczki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 20-25 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę oraz wstawiamy ryż do gotowania. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy pod skosem w plasterki, a sałatę lodową drobno siekamy. Chili kroimy w krążki. Warzywa układamy na talerzach, polewamy sosem sojowym i posypujemy trawą cytrynową, pieprzem, solą oraz sezamem. Na koniec dekorujemy kolendrą.
Kuleczki podajemy ułożone na sosie chili posypane sezamem z ryżem i sałatką.
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 25 kuleczek. Danie przeznaczone jest dla 4 osób.
Smacznego !!!