Do dzieła:
Mięso dokładnie wymieszaj z siekaną natką, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie.
Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada im cudowny aromat!
Sos cytrusowy na białym winie - warto przygotować go wcześniej i warto przygotować go dużo! NA ZAPAS! Świetnie stroi również z wołowiną, czy wieprzowiną.
Cytrusy sparz wrzątkiem, wyszoruj w wodzie z octem, a później w wodzie z sodą - takie kąpiele pomogą pozbyć się wszystkich syfów i pestycydów. Następnie pokrój je w grube plastry i zalej w rondlu białym winem wraz z pozostałymi dodatkami. Gotuj pod przykryciem, aż cytrusy zmiękną, a wino zamieni się w owocowo - pikantny sosik. Jeśli wina będzie za mało, bo odparuje, albo wysiorbiesz je niby-sprawdzając-sos - po prostu dolej. Jeśli za mało powera - dodaj imbiru. Kiedy owoce zmiękną, redukuj sos przez 2-4 min. na dużym ogniu bez przykrycia, a następnie wyjmij laski cynamonu, zblenduj całe towarzystwo i hop na sito. Aby poszło Ci to sprytnie, sito połóż na garnek/miskę, nakładaj porcjami owocowy krem i sosjerką lub inną dużą łychą skrupulatnie przecieraj. Gotowe, pakuj do słoika, wekuj albo schłódź. Polej sosem mięso.
Dodatki - morele przekrój na pół, wyjmij pestki. Gruszkę pokrój w grube plastry i wyjmij nasionka. Przypiecz je solidnie na grillu.
Smacznego!