Wykonanie:
Biszkopt:
białka ubijajmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka , nie przerywając ubijania
na koniec do masy delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, całość mieszamy mikserem na najniższych obrotach
biszkopt przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, ( forma 22x33 +/-) pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
gotowy biszkopt studzimy,
Warstwa bezowa:
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , następnie partiami dodajemy cukier dalej ubijając,
na koniec dodajemy , pokrojone drobno wafelki, orzechy oraz kokos całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, gotowe przekładamy do tej samej formy w której piekliśmy biszkopt, ja wykładam formę papierem łatwiej potem wyciągnąć bezę,
pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
gotowe wykładamy na kratkę i studzimy
Krem:
żółtka ubijamy z cukrem na parze, studzimy
masło razem z wanilią ucieramy na jasny krem, następnie partiami dodajemy ubite żółtka, całość dokładnie ze sobą łączymy( kremu wychodzi b. dużo i nie jest on gęsty, dlatego dałam go do lodówki aby trochę stężał )
Polewa:
czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej i gotowe
Wykonanie:
zimny biszkopt nasączamy wodą z cytryną, smarujemy go kremem na którym układamy warstwę bezową, którą następnie polewamy roztopioną czekoladą i gotowe można kroić i zajadać . Ciasto przechowujemy w lodówce, ale przed pokrojeniem go najlepiej wyciągnąć je około godziny wcześniej, ciasto wtedy jest miękki i dobrze wtedy się kroi.