Przygotowanie:
W 500 ml naczyniu należy poukładać dowolnie, warstwami podane składniki.
Wydrukować etykiety i przystroić butelkę wstążką.
WARIANTY PRZYGOTOWANIA:
CIASTO/ CIASTECZKA
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C. Formę o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem (jeżeli robimy ciasto), natomiast jeżeli robimy ciasteczka blachę wyłożyć papierem.
Mieszankę wsypać do miski. W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Dokładnie połączyć zawartość obu misek.
jeżeli pieczemy ciasto przełożyć masę do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
jeżeli robimy ciasteczka formować w dłoniach kulki wielkości orzecha. Umieścić na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczyć i piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
OWSIANKA
Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w rondelku.
Dodać dowolne mleko około 750 ml i zagotować. Ewentualnie udekorować sezonowymi owocami.
BATONY BEZ PIECZENIA
Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w misce.
W rondelku podgrzać ze sobą 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Dokładnie połączyć zawartość obu misek i przełożyć, mocno naciskając do naczynia silikonowego.
Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić w batony.
MOŻLIWOŚCI:
można użyć dowolnych płatków np. żytnich, orkiszowych, jaglanych.
można zamiast siemienia użyć nasion chia
groszki czekoladowe można zastąpić pokrojoną w kostkę czekoladą lub drażami czekoladowymi
można użyć dowolnej kombinacji orzechów np. brazylijskie, włoskie, pekan, laskowe czy migdały
zamiast żurawiny można dodać śliwki suszone, morele, rodzynki lub daktyle
wiórki kokosowe można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami
cynamon można zastąpić przyprawą do piernika lub kandyzowaną skórką