Przygotowanie
Ciasto
Wszystkie składniki siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Potem zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej i wykładamy na formę. Podpiekamy w 170 st C przez 15 minut.
Masa
Żurawinę płuczemy i umieszczamy w garnku z cukrem i 50 ml wody. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mieszanina ulegnie zagęszczeniu. Na koniec mieszamy 25 ml zimnej wody z mąką i wlewamy do owoców energicznie mieszając.
Beza
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru. Beza ma być błyszcząca i gładka. Należy miksować dopóki między palcami nie będziecie już wyczuwać ziarenek cukru. Na koniec zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.
Na podpieczony spód wykładamy owoce i bezę. Pieczemy 20 minut w 170 st. C, a następnie 15 minut w 60 st. C z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.
SMACZNEGO!