Przygotowanie:
Ciasto: do szklanki wlej około 60 ml mleka dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Do miski wbij jajka dodaj cukier i mieszaj drewnianą łyżką aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Następnie wlej masło,mleko i rozczyn. Cały czas mieszając płynne składniki wsypuj mąkę. Mieszaj dopóki wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się zwarte. Zagniataj ciasto 5 minut. Jeśli będzie trzeba podsyp odrobiną mąki. Przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w cieple miejsce na 2 godziny.
Nadzienie:
Mak zalej wodą i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce i porządnie przestudź (można to zrobić dzień wcześniej). Na sitko połóż gazę przecedź mak. Zmiel mak 3-krotnie, przy ostatnim mieleniu dodaj pokrojony marcepan. Do maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części.Oprósz blat mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj całe ciasto białkiem i rozłóż nadzienie pozostawiając 2 cm margines. Zwiń i podwiń boki. Ułóż roladę w foremce keksówce wyłożonej pergaminem. Odstaw ciasto na 20 minut. Następnie posmaruj pozostałym białkiem i piecz w 180*C około 35-40 minut (wierzch powinien mieć złoty kolor). Po przestudzeniu posmaruj makowce lukrem.