Przygotowanie:
Kurczak:
1. Pierś myjemy, kroimy w kosteczkę.
2. Wkładamy do naczynia pierś, wybijamy 1 całe jajko, delikatnie solimy i dokładnie całość mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Na talerzyk wysypujemy mąkę i panierujemy w niej kawałki kurczaka.
5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy do zarumienienia (warto w 2 partiach smażyć, aby kawałki się nie stykały).
6. Na talerzyk wykładamy ręczniki papierowe i gdy kurczak się zarumieni wyjmujemy go.
Sos:
1. W naczyniu mieszamy 120 ml wody + sok z pomarańczy + 2 łyżki ketchupu + ocet winny i zwykły + cukier + sos sojowy + szczypta soli.
2. Z patelni po kurczaku wybieramy 2 łyżki oleju i przelewamy na czystą patelnię.
3. Na rozgrzany olej wsypujemy startą skórkę z pomarańcza i dodajemy kilka kropli sosu piri piri bądź chili.
4. Gdy skórka się podsmaży wlewamy wymieszane wcześniej składniki.
5. Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając.
6. Do zagęszczenia po trochu wlewamy wymieszaną wodę z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszamy.
7. Do sosu dodajemy gotowego kurczaka.
8. Całość razem dokładnie mieszamy i możemy dodać kilka kawałków pomarańcza.
9. Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe.
10. Danie podajemy z ryżem.