Przygotowanie:
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części. Solimy i wrzucamy do gorącej wody (żeberka miały być dodatkowym daniem, więc aby były soczyste wrzuciłem do gorącej wody).
2. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę i pietruszkę oraz pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
3. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i podsmażone dodajemy do wywaru.
4. Do całości dodajemy czosnek, pokrojoną drobniej kapustę kiszoną oraz pomidora.
5. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy żeberka i kroimy w kosteczkę. Znów wrzucamy do garnka.
6. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
7. Łączymy zupę z ziemniakami, przyprawiamy solą, pieprze, kminkiem i majerankiem.
8. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, ale nic nie zaszkodzi zjeść ją od razu.