Przygotowanie:
1. Gęsinę myjemy, z kostek nóg należy usunąć ścięgna i pozbyć się chrząstek. Nadmiar skóry zdejmujemy i podsmażamy ją, aby wydobyć tłuszcz.
2. Nogę dzielimy na pół, nacinamy skórę, solimy, pieprzymy. Następnie z wytopionego tłuszczu wyciągamy nadmiar skóry i wrzucamy do niego gęsi. Smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.
3. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę i czosnek.
4. Z garnka wylewamy tłuszcz oraz wyciągamy nogi. W tym samym garnku bez mycia podsmażamy cebulkę i czosnek, następnie ponownie wkładamy nogi z gęsi i całość razem podsmażamy.
5. Do garnka dodajemy 2 szklanki białego wytrawnego wina i mieszamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę opakowania śmietany oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min.
6. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, dodajemy resztę śmietany. Wyłączamy ogień, dodajemy jeszcze musztardę, pieprz oraz świeżą pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy.
7. Na talerz wylewamy sos, wykładamy gęsinę i polewamy jeszcze trochę sosem.
S M A C Z N E G O ! ! !