Przygotowanie:
- Piwo wlewamy do garnka, następnie dodajemy masło i podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się masła. Wsypujemy cukier wymieszany z kakao i dokładnie mieszamy, do czasu rozpuszczenia się cukru.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do naczynia.
- W kolejnym naczyniu mieszamy kefir z jajkiem.
- Następnie mieszamy wszystkie mokre składniki z suchymi, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy.
- Do foremki wkładamy papilotki i wlewamy ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
Krem:
- Czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do naczynia z piwem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy skórkę z pomarańczy i trochę chili (w zależności od upodobań).
- Kiedy czekolada się rozpuści i nie będzie zbyt gorąca przelewamy ją do masła.
- Całość wkładamy do lodówki, w celu schłodzenia i następnie dekorujemy babeczki.