Przygotowanie:
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części, zawierające po 2 kostki, osuszamy i solimy.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części.
3. Do garnka wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewki i żeberka.
4. Całość gotujemy do momentu, aż żeberka będą miękkie.
5. Żeberka wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
7. Wszystkie składniki: miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól dokładnie mieszamy w miseczce.
8. Ostudzone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Pozostałą część marynaty przelewamy również do naczynia.
9. Zamarynowane mięso odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.
10. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
11. Wyjmujemy przyprawione mięso z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut. Co jakiś czas obracamy, aby żeberka nam się przyrumieniły z obu stron.