Przygotowanie:
1. Cebulę i imbir obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem oliwy.
2. Cukinię myjemy, bez obierania kroimy w grubszą kostkę.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
4. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka zalewamy 2 litrami wody dodajemy Vegetę , listek laurowy oraz ziele angielskie gotujemy do miękkości warzyw ( ok. 20-25 min)
5. W tym czasie nasze cukinie myjemy i obieraczką do warzyw strugamy cienkie długie plasterki.
6. Z ugotowanej zupy wyławiamy ziele angielskie i listek laurowy, zabielamy śmietaną i miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Do gorącej zupy wrzucamy cieniutkie paseczki cukinii i zostawiamy w niej na 5 min by zmiękły przelewamy do talerzy i gotowe.