Przygotowanie:
Grzyby zmiel w młynku albo blenderze. Z chleba odetnij skórki, skrop oliwą i posyp częścią zmielonych grzybów, przyklep i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż będzie chrupki. Po lekkim przestudzeniu pokrój w kostkę.
Umyj porządnie dynię, odetnij końce, przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami. Pokrój dynię około 2/3 cm plastry ułóż w foremce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Połóż między dynię. Polej odrobiną oliwy, posól, popieprz i posyp drobno pokrojonym rozmarynem. Przemieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż dynia będzie miękka (nóż musi wchodzić w dynię jak w masło). Poczekaj aż dynia trochę przestygnie, następnie obierz ją ze skóry (wystarczy delikatnie ściągnąć palcami miąższ ze skóry). Jabłka i dynię przełóż do garnka. Część bulionu wlej do foremki i delikatnie zeskrob pozostałe smaki. Przelej do garnka, dodaj pozostały bulion (ilość bulionu zależy od naszych upodobań jedni lubią bardzo gęste kremy inni trochę rzadsze). Zblenduj na papkę. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż zacznie pyrkać.Dopraw solą, pieprzem ziołowym i suszonymi, zmielonymi grzybami.
Zupę przelej do miseczki, posyp grzankami i zmielonymi grzybkami. Polej odrobiną oliwy, jeśli masz to świetnie będzie pasować oliwa z dodatkiem trufli. Smacznego!