Przygotowanie:
Szpinak odmrozić, bardzo dobrze odsączyć z wody (inaczej wyjdzie nam zakalec) i zmiksować na gładko- w blenderze- wraz z dodatkiem oleju. Jajka ubić z cukrem.
Cały czas ubijając na wolnych obrotach wlać ekstrakt z wanilii, dodać zmiksowany szpinak oraz przesiać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać całość tylko do połączenia się składników.
Serek dokładnie połączyć z jajkiem, cukrem, sokiem oraz skórką z limonki.
Do papilotek nałożyć masę (max. 1/2 wysokości papilotki), nań wyłożyć łyżeczkę masy serowej i leciutko zatopić w cieście.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20-22 minut (a najlepiej do suchego patyczka).
Gotowe babeczki ostudzić i ewentualnie polać lukrem.
Smacznego!