Przygotowanie:
Obieramy ząbki czosnku i kroimy na plasterki, wrzucamy je do miski i mieszamy z olejem, solą, pieprzem, łyżką majeranku, tymiankiem i papryką. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy olejem z przyprawami. Wkładamy do dużego naczynia i odstawiamy do lodówki na jakieś 5-6 godzin. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski i mieszamy razem z żurawiną i łyżką majeranku. Kaczkę nadziewamy jabłkami i spinamy mocno wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na każdy kilogram mięsa przeznaczamy godzinę pieczenia. Moja kaczka miała dwa kilogramy, więc piekłem ją przez 2 godziny. Przez ostatnie 15 minut pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni C, żeby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kaczkę kilkukrotnie polewamy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Gotowe!