Przygotowanie :
Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, oskrobać nadmiar spalonej skórki i pokroić w plasterki
Marchew, seler korzeniowy dokładnie wyszorować, pozostawić w skórce i pokroić na małe kawałki
W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć wszystkie warzywa wraz z pieprzem, zielem, goździkiem, liściem laurowym i zielem angielskim- smażyć do zarumienienia warzyw ( przez 8-10 min.)
Gdy warzywa się zarumienią dodać alkohol intensywnie mieszając, czekając aż płyn odparuje. Dodać resztę składników ( tj. wodę, fasolę z puszki, grzyby, seler naciowy, koncentrat pomidorowy ), garnek przykryć i gotować rosół na małym ogniu przynajmniej 1 godz. a najlepiej 2-3 godz.
Po tym czasie rosół przecedzić, warzywa dobrze odcisnąć, doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem.
Można podawać z makaronem, posypać natką.
Przygotowanie rosołu jest dość pracochłonne, a moja Córka zapewnia, że warto go ugotować.
Polecam szczególnie tym którzy nie jedzą mięsa, ani wywarów z mięsa.