Pieczeń:
Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody, a następnie zmiksować.
Do szpinaku wbić jajka, dodać drobno pokrojonego łososia, wsypać kaszę mannę, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką i całość wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną, wypełnić masą, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Piec około 35-40 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na czas przygotowywania konfitury.
Konfitura z czarnej porzeczki:
Porzeczkę przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, aż puści soki, a następnie smażyć (często mieszając) na małym ogniu, aż nabierze lekkiej gęstości.
Ostudzić i wymieszać ze słodkim octem balsamicznym.