Przygotowanie:
Ugotować jajka, a w międzyczasie przygotować szparagi- umyć, obrać (jeżeli obawiacie się, że będą łykowate), oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na 2-3 części, przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, posypać solą oraz pieprzem, zakryć i dusić około 12 minut- mieszając od czasu do czasu- aż szparagi będą miękkie.
Po tym czasie na patelnię ze szparagami dodać szynkę szwarcwaldzką oraz pokrojony czosnek i smażyć razem około 3 minuty, aż szynka się ładnie zarumieni, a powstałe soki na patelni zlać do kubeczka, do którego dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz ocet jabłkowy.
Na małej, suchej patelni podprażyć słonecznik, pestki dyni oraz sezam.
Szparagi, szynkę, ugotowane i przekrojone na pół jajka wyłożyć na półmisek, dodać pomidorki koktajlowe, posypać ziarnami i polać dressingiem. Smacznego! :)